Kuchnia to ta część przestrzeni domu, w której liczy sie przede wszystkim funkcjonalność i trwałość.
Projektując kuchnię i inwestując w meble i wyposażenie kuchni chcemy mieć pewność, że jest to jednorazowy wydatek na wiele lat, niezawodny i trwały. Dlatego w przypadku wyboru wyposażenia kuchni, jeśli nasze mieszkanie jest docelowe nie radziłabym oszczędzać, chociaż – zgodnie z moją dewizą, piękne i solidne rzeczy wcale nie muszą być horrendalnie drogie.
Najważniejszym aspektem jest sprawdzony projektant i producent. Tu kopalnią wiedzy może być internet i fora dyskusyjne, ale bardziej ufałabym poradom projektanta kuchni z doświadczeniem w tym temacie. Kuchnia musi spełniać szereg warunków, aby dać maksymalną satysfakcję. Przede wszystkim funkcjonalność. Każdą kuchnię trzeba tak zaprojektować, żeby poruszanie się po niej było intuicyjne i ergonomiczne.
Projekt kuchni określa położenie lodówki względem zlewu, kuchenki czy piekarnika – wszystko musi być dobrze zaplanowane i rozmieszczone.
Układy szafek, szuflad – to podstawa sprawnego zorganizowania przestrzeni kuchennej. Kolejną rzeczą są materiały, ich skład, jakość, odporność i forma. Trzeba pamiętać, że kuchnia powinna być bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Tu ważna jest planistyka i dopracowanie detali w projekcie kuchni.
Blat kuchenny
Szczególną uwagę na etapie projektowania kuchni trzeba zwrócić na wybór blatu kuchennego, który jest najbardziej eksploatowanym elementem wyposażenia kuchennego i decydującym pod względem estetycznym. Musi być nie tylko trwały i odporny ale także interesujący plastycznie – jako forma dominująca. Na rynku istnieje wiele materiałów, których producenci używają do wyrobu blatów kuchennych :
-
Blat kuchenny z kamienia naturalnego
To klasyczny wybór i jednocześnie najbezpieczniejszy, ze względu na wyjątkową trwałość materiału, choć nie należny do najtańszych.
-
Granitowy blat kuchenny,
uformowany z twardych minerałów, m.in. kwarcu, miki i skalenia, jest najpopularniejszy w tej grupie dzięki największej twardości i niezwykłej odporności na zarysowania i wysoką temperaturę. Jest całkowicie odporny na działanie kwasów używanych w kuchni, takich jak cytrusy, ocet itp. Blat możemy uzyskać w dowolnym kolorze – od głębokiej czerni, poprzez wszystkie odcienie szarości, po wyblakłe beże i łososiowy róż, a także wszystkie kolory ziemi, przygaszone zielenie oraz przepiękny, najbardziej pożądany wyrazisty błękit. Szlifowany jest na wysoki połysk lub do uzyskania gładkiej, satynowej, ale matowej powierzchni (hondowany).
-
Marmurowy blat kuchenny
jest zbudowany ze skrystalizowanej odmiany wapienia, jest więc od niego twardszy. Skład mineralny powoduje jednak, iż jest mniej odporny na zadrapania niż granit, łatwiej wchłania tłuszcze, a powierzchnia jego jest bardziej wrażliwa na działanie kwasów. Warto jednak zaznaczyć, że marmur hondowany jest znacznie trwalszy. Pomimo swej kruchości pięknie się starzeje, a nawet spatynowany nabiera nowych walorów estetycznych. Do marmurów najwyższej klasy bez wątpienia należy zaliczyć onyks. Obrabiany jest podobnie jak marmur, choć nie jest tak twardy. Należy do bardzo luksusowych wykończeń, ze względu na swą unikalną urodę. Bywa przezroczysty i bajecznie kolorowy.
-
Wapienny blat kuchenny
uformowany jest w większości z materiałów organicznych, takich jak muszle, szkielety morskich zwierząt gromadzących się na dnie mórz. Nie jest odporny na kwasy i oleje. Jest bardzo twardy, ma bardziej jednolitą niekrystaliczną strukturę, dlatego nie może być polerowany. Wybór kolorystyczny jest dość ograniczony i zamyka się w bieli, żółci i jasnych beżach.
-
Blat kuchenny z łupka
(slate) utworzony z drobnoziarnistego kamienia, mniej odpornego na czynniki chemiczne i mechaniczne od granitu. Powierzchnie blatów są przeważnie matowe, sprawdzają się doskonale nie tylko w klasycznych wnętrzach, ale też najbardziej nowoczesnych. Obecność kryształów miki i krzemionki daje doskonały efekt migoczącej powierzchni, a interesujące naturalne zestawienia kolorystyczne sprawiają, że łupek znajduje coraz większe uznanie i jest coraz chętniej wykorzystywany przez projektantów. Z utrudnień towarzyszącym zastosowaniu tego rodzaju kamienia na blacie czy innych powierzchniach należy wymienić fakt, iż wszelkie kamienie o matowym wykończeniu wymagają dodatkowej konsekwentnej konserwacji (należy je nasączać specjalną substancją – sealer – zwiększającą ich nieprzepuszczalność co najmniej raz w roku).
-
Cementowy blat kuchenny (Concrete)
Cement to jeden z najbardziej wyrazistych i coraz częściej używanych przez architektów i projektantów wnętrz materiałów. Jest absolutnie najbardziej plastyczny w możliwościach doboru koloru czy faktury (dowolny kolor w zależności od rodzaju i intensywności użytego barwnika), a ponadto pozwala uzyskać niezmierzoną ilość dodatkowych efektów, osiągniętych poprzez „wtopienie” w jego powierzchnię innych składników -kamyków, drobinek metalu, szkła, muszli, żwiru. W zależności od czasu krzepnięcia cementu i ilości dodanej wody możemy osiągnąć wiele zaskakujących efektów, blaty mogą być niesamowicie porowate (efekt cofającej się fali na piaszczystej plaży) bądź całkowicie jednolite o błyszczącej, połyskującej powierzchni, dzięki efektowi polerowania. Projekty kuchni z użyciem cementu wkraczają na polski rynek z wielką pompą, cenione za swoją surowość, szlachetność formy i niezmierzoną dowolność kształtowania materiału.
-
Metalowy blat kuchenny
np. z arkusza 3mm stali nierdzewnej pokrywającego płytę wiórową jest ceniony za swój surowy, industrialny wygląd i nieporównywalną z innymi blatami higieniczność a także swobodę bezspoinowego połączenia w jedną całość zlewozmywaka z blatem kuchennym. Blaty metalowe cenione są ze względu na swoją doskonałą odporność na rozwój wszelkich bakterii i wytrzymałość (niemal niemożliwe do zniszczenia, aczkolwiek wrażliwe na wszelkiego rodzaju mechaniczne urazy). Coraz częściej jest spotykana w typowych wnętrzach kuchennych (głównie o industrialnym charakterze). Jej przyszli użytkownicy muszą pogodzić się z nieuniknionym faktem pojawienia się na jej powierzchni drobnych rys i zarysowań, a także widokiem odcisków palców po każdorazowym dotknięciu. Pielęgnacja stali nierdzewnej jest mało kłopotliwa – wystarczy zwykły ocet kuchenny czy też coraz częściej spotykane na rynku specjalistyczne środki do czyszczenia wyrobów ze stali nierdzewnej.
-
Drewniany blat kuchenny
Drewno jest często stosowane w klasycznych,tradycyjnych wnętrzach ale także w tych całkowicie modernistycznych. W zależności od efektu, jaki zamierzamy osiągnąć, możemy stosować najrozmaitrze gatunki drewna, od rodzimych, takich jak ciemny orzech o równomiernie rozrzuconych słojach, orzech jasny, o delikatnym wyglądzie klon, nieco cięższy i bardziej wyrazisty dąb czy bogatą w kolorystyce i fakturze wiśnię poprzez gatunki egzotyczne, chociaż tu należy pamiętać o ekologii. Każdy blat wykonany z naturalnego drewna wymaga stałej pielęgnacji. Należy go impregnować specjalną mieszanką olejów mineralnych codziennie przez pierwszy tydzień użytkowania, potem raz w tygodniu przez pierwszy miesiąc, po czym co najmniej raz w roku. Proces ten zapobiega penetracji wody, bakterii, odbarwieniom, a także nadaje blatom połysk i w pewnym stopniu wyrównuje ich powierzchnię. Drewno użyte na blaty kuchenne powinno być klejone, co ochroni przed odkształceniem.
-
Szklany blat kuchenny
należy do bardziej modernistycznych materiałów dobieranych do nowoczesnych, technicznych projektów. Blaty szklane, swą refleksyjnością dodają głębokości i przestrzenności małym wnętrzom kuchennym, dużym zaś nie skąpią blasku i elegancji. Blaty szklane, oprócz swych wysokich walorów estetycznych, charakteryzują się dużą wytrzymałością, są odporne na stłuczenia, wysokie temperatury i wilgoć. Muszą być jednak wykonane z odpowiedniego „bezpiecznego” materiału. Mamy tu do wyboru:
- szkło zbrojone, z wtopioną siatką z drutu stalowego co sprawia,że po stłuczeniu nie rozpada się na kawałki,
- szkło hartowane, czyli obrobione termicznie (ogrzanie tafli szklanej do wysokiej temperatury, a następnie szybkie jej schłodzenie), dzięki czemu znacznie wzrasta wytrzymałość materiału,
- szkło klejone złożone z kilku tafli szklanych połączonych za pomocą folii (możliwość zabarwienia na dowolny kolor bądź umieszczenia dodatkowej faktury atrakcyjnej wnętrzarsko, np. naturalnego jedwabiu) lub żywicy.
Wadą tego typu blatów jest z pewnością ich wysoka cena, konieczność częstego ich wycierania do sucha, brak możliwości pozbycia się widocznych, niemożliwych do ukrycia spoin (są mniej widoczne na blatach kamiennych).
-
Blat kuchenny z kompozytów
czyli z mieszanki minerałów ze spoiwem akrylowym i pigmentami pokrywające grubą warstwą 6-16 mm płytę laminowaną lub MDF. Wyglądem imitują naturalny kamień bądź są jednobarwne Dużą zaletą kompozytowych blatów jest możliwość dowolnego ich kształtowania bez widocznych spoin (nie widać ich zarówno na powierzchniach płaskich, jak i w połączeniach ze zlewami wykonanymi z tego samego materiału oraz z tzw. backsplashem – powierzchnią pomiędzy kuchennymi szafkami i blatem). Są dość wrażliwe na wysokie temperatury. Należy uważać z gorącymi naczyniami. Przyciągają wciąż nowych klientów ze względu na swą bogatą gamę kolorystyczną, monochromatyczność i ciekawe połączenia z odłamkami lustra czy szkła.
-
Blat kuchenny z Konglomeratu
ma w swym składzie kruszywa kamienne, lustrzane, szklane i wiążące składniki ze sobą żywice poliestrowe. Blat taki przewyższa kamień naturalny twardością i żywą gamąkolorystyczną.Najpopularniejsze w tej grupie są blaty kwarcowe, osiągające twardość 7 w skali 10 (tylko diamenty osiągają twardość 10). Są zwarte, nieporowate, odporne na temperaturę, zadrapania i plamy.
-
Blat kuchenny z płyt laminowanych
czyli z płyt wiórowych pokrytych cienką warstwą laminatu (o dowolnym kolorze i wzorze). Są najtańsze, a jednocześnie najmniej trwałe i odporne na uszkodzenia. Wyglądem mogą przypominać stal nierdzewną, aluminium, drewno, kamień czy kompozyt, są jednak mniej trwałe i mniej odporne na działanie czynników zewnętrznych. Raz zarysowana czy uszkodzona powierzchnia nie da się odbudować w żaden sposób.
-
Blat kuchenny z płytek ceramicznych
czy też porcelanowych (znacznie twardsze), szklanych, marmurowych czy granitowych położonych na płytę wiórową daje niepowtarzalne efekty, w zależności od użytego materiału. Płytki ceramiczne chętnie są wykorzystywane we wnętrzach o tradycyjnym bądź rustykalnym wyglądzie. Jednak nawet przy wyjątkowo troskliwym podejściu do blatów (kładziemy zabezpieczający sealer co najmniej kilka razy w roku), nie unikniemy penetracji bakterii i czynników chemicznych w przestrzeniach międzypłytkowych i zmuszeni będziemy do wymiany fug co najmniej raz na kilka lat, narażając się na dodatkowe koszty.
Kolejnym elementem są fronty mebli kuchennych oraz mechanizmy.
-
Drewniane fronty kuchenne
Meble kuchenne z frontami z litego drewna nie są chętnie wykonywane przez stolarzy. Drewno jest trudnym materiałem. Drzwiczki często się wypaczają a zawiasy, mocno obciążone, szybciej się zużywają. Drzwi drewniane mają też zalety: są wykonane z naturalnego, szlachetnego materiału i to widać. Można je wyczyścić ze starej farby, odnawiać, przemalowywać.
-
Fronty fornirowane kuchenne
Fronty fornirowane mogą zastąpić fronty drewniane. Fornir to cienka okleina drewniana. Fornir może być wykończony w różny sposób, od matowego do błyszczącego. Wszystko zależy od tego, jakiego materiału użyjemy do wykończenia forniru (wosku, lakieru).
-
Fronty z płyty MDF foliowanej i z płyty meblowej
To rozwiązanie daje spore możliwości, dzięki dużej palecie kolorów i wzorów. Wadą jest mała odporność frontów foliowanych na uszkodzenia mechaniczne.
-
Fronty kuchenne lakierowane
Są w podobnej cenie do frontów z forniru. Obecnie błyszczące fronty lakierowane są modne i chętnie wybierane przez klientów. Charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia. Do wyboru jest szeroka paleta kolorów.
-
Szklane fronty kuchenne
Szklane fronty zazwyczaj są wykonane ze szkła oprawionego w ramkę aluminiową. Mogą być też naklejone na ramkę, ale to rozwiązanie charakteryzuje się słabą odpornością, łatwo mogą ulec uszkodzeniu. Mechanizmy szuflad, drzwiczek są obecnie bardzo dobrze skonstruowane i nawet wybierajac te ze średniej półki cenowej mamy pewność ich skuteczności i trwałości. Efektem zastosowania mechanizmów meblowych jest wysoka przyjemność używania oraz olbrzymia funkcjonalność ich zastosowania.
-
Kolejną rzeczą jest efekt wizualny i projekt rozplanowanie światła.
Kuchnia może być przepiękna. Mimo,że jest pomieszczeniem głównie do pracy, nie należy jej odmawiać prawa do szyku i estetycznych walorów. Tu główną rolę odgrywa projektant projektujący Państwa kuchnię. To, co można wyczarować nawet na skrawku przestrzeni, niejednokrotnie jest wręcz niewiarygodne. Zastosowanie odpowiedniego oświetlenia pozwala na uzyskanie fantastycznych efektów nawet przy zastosowaniu bardzo prostych materiałów. Pięknie wyglądają oświetlone kolorem cementowe blaty w towarzystwie prościutkich,, lakierowanych frontów z MDF. Do tego mechanizmy samodomykające się i dobre wyposażenie AGD ze stali szczotkowanej i mamy ascetyczną, nowoczestną kuchnię wzbogaconą wieczorem aurą oświetlenia wydobywającą z niej prawdziwe piękno. Tu niezbędna jest wyobraźnia, żeby zobaczyć co można zrobić, ile można uzyskać. W przypadku projektowania kuchni wrażliwość artystyczna jest bardzo pożądana, jeśli chcemy aby teoretycznie techniczne pomieszczenie stało się jednocześnie przyjemne i zachwycające.
Bardzo ważną sprawą jest wybór podłogi i materiałów do ścian.
Tu konieczne jest wykorzystanie bardzo dobrych jakościowo produktów. Podłoga musi być odporna na poplamienia, uderzenia, wilgoć. Ściany muszą być łatwo zmywalne. Na podłogę doskonale sprawdzają się polerowane gresy- niezwykle wytrzymałe na pęknięcia, odszczypywania, wilgoć a przy tym bardzo efektowne, zwłaszcza w dużych formatach. Podłoga powinna stanowić tło lub dopełnienie koncepcyjne wystroju kuchni. Bardzo ważne aby umiejętnie dobrać materiał tak, by nie zakłócić relacji z meblami i wyposażeniem. Na ściany proponuję dobre farby zmywalne, fragmentarycznie można zastosować płytki, ale osobiście nie przepadam za tym rozwiązaniem, farby strukturalne, tynki wewnętrzne. Nad blatem roboczym pięknie wyglądają polerowane pasy z różnych materiałów – od metalu przez szkło do kamienia. Spełniają jednocześnie funkcję chroniącą ściany przed zabrudzeniem jak też dekoracyjną. Np. W monochromatycznym wnętrzu mogą być akcentem barwnym. Kuchnia jest miejscem które trzeba potraktować szczegółowo,wnikliwie i zawsze indywidualnie. Wymaga najwięcej pracy lecz daje też najprzyjemniejsze efekty.
Gorąco polecam pracę z projektantami. Dzięki niektórym rozwiązaniom można uzyskać bardzo dobre efekty ekonomiczne. No i ogromną satysfakcję z wieloletniego korzystania z przestrzeni, która będzie nie tylko użyteczna ale też piękna.